Werkhandschoenen: advies

Wist u dat 40% van de circa 85.000 bedrijfsongevallen letsel aan de hand betreft? De keuze voor de juiste veiligheidshandschoen kan een groot deel van dit letsel en bijkomende ziekteverzuimkosten voorkomen. De kosten voor aanschaf van een juiste veiligheidshandschoen verdienen zich dus snel terug.

De risico's waaraan de hand kan blootstaan tijdens werkzaamheden zijn grofweg op te sommen in mechanische gevaren (snijden, schuren, penetratie etc), chemische gevaren, thermische gevaren (vuur, stralingshitte, metaalspatten, maar ook koude contact), elektrische gevaren, stralingsgevaren, trillingen en contact met ziektekiemen.

Iedere veiligheidshandschoen is aan de buitenzijde voorzien van productinformatie, waaruit u kunt opmaken waartegen de veiligheidshandschoen u beschermt. Bij deze informatie staat altijd de categorie van de veiligheidshandschoen vermeld. Dit kan categorie 1 t/m 3 zijn:

 • Categorie 1 veiligheidshandschoenen zijn van eenvoudig ontwerp beschermen tegen minimale risico's
 • Categorie 2 veiligheidshandschoenen zijn van intermediair ontwerp beschermen tegen middelzware risico's
 • Categorie 3 veiligheidshandschoenen zijn van complex ontwerp en beschermen tegen onomkeerbare of dodelijke risico's

Op Europees niveau zijn er enorm veel normeringen voor veiligheidshandschoenen. Deze EU normen worden momenteel omgezet naar een ISO normering, hierdoor zullen in de loop der tijd normeringen anders gaan heten. Hieronder noemen wij de meest voorkomende EU normeringen:

 • EN 420 (boekje met informatie i) voldoet aan de algemene vereisten voor een veiligheidshandschoen (maat, samenstelling, gebruikersinformatie)
 • EN 388 (schildje met hamer) beschermt tegen mechanische risico's
 • EN 374 (schildje met flesje vloeistof) beschermt tegen chemische risico's
 • EN 374 (schildje met halve cirkels logo) beschermt tegen bacteriologische risico's
 • EN 421 (schildje met radio-actief logo) beschermt tegen ioniserende straling
 • EN 511 (schildje met vorst logo) beschermt tegen koude risico's
 • EN 407 / EN12477 (schildje met een vlammetje) beschermt tegen hitte en vuur risico's
 • Foodnorm: De hoofdrichtlijn EC/1935/2004 legt algemene regulaties vast voor alle plastic materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Het bepaald dat bij normaal gebruik de plastic materialen die gebruikt worden niet in hoeveelheden in de voeding terecht komen, zodat ze gevaar opleveren voor de gezondheid. Handschoenen die geautoriseerd zijn voor gebruik met voedingsmiddelen hebben het food-pictogram (een wijnglas en vork).

Achter of onder Het EN nummer staat soms ook een code van 3 tot 6 cijfers of letters. Deze code verwijst naar de mate waarop de veiligheidshandschoen bescherming biedt tegen de risico's van dat bewuste EN nummer. Deze code staat altijd op de veiligheidshandschoen gedrukt aan de buitenzijde.

De EN 388 norm voor mechanische risico's heeft een code van 4 cijfers: - Het 1e cijfer staat voor de mate waarin de veiligheidshandschoen weerstand biedt tegen schuren, waarbij 4 de beste schuurweerstand biedt. - Het 2e cijfer staat voor de mate waarin de veiligheidshandschoen weerstand biedt tegen snijden, waarbij 4 de hoogste snijweerstand is. - Het 3e cijfers staat voor de mate waarin de veiligheidshandschoen weerstand biedt tegen scheuren, waarbij 5 de hoogste scheurweerstand heeft. - Het 4e en laatste cijfer staat voor de mate van perforatieweerstand van de veiligheidshandschoen, waarbij 4 het beste bestand is tegen perforatie.

De EN 374 norm voor chemische risico's heeft een code van 3 letters achter het EN nummer. Deze letters verwijzen naar de chemische stof waarvoor de doorbraaktijd van de stof door de veiligheidshandschoen in tests minstens 30 minuten is:

 • A staat voor Methanol
 • B staat voor Aceton
 • C staat voor Acetonitril
 • D staat voor Dichloormethaan
 • E staat voor Koolstofdisulfide
 • F staat voor Tolueen
 • G staat voor Diethylamine
 • H staat voor Tetrahydrofuran
 • I staat voor Ethylacetaat
 • J staat voor n-Heptaan
 • K staat voor Natriumhydroxide 40%
 • L staat voor Zwavelzuur 96%

De EN 470 norm voor thermische risico's heeft een code van 6 cijfers i.c.m. met het EN nummer. Deze cijfers geven per hittebron aan hoe goed de handschoen bescherming biedt. Bij alle code posities biedt 4 de hoogst haalbare bescherming voor de hand:

 • De 1e positie van de cijfercode geeft de ontvlambaarheid aan
 • De 2e positie van de cijfercode geeft de bescherming tegen hittecontact aan
 • De 3e positie van de cijfercode geeft de bescherming tegen hitteconvectie aan
 • De 4e positie van de cijfercode geeft de bescherming tegen hittestraling aan
 • De 5e positie van de cijfercode geeft de bescherming tegen kleine metaaldeeltjes aan
 • De 6e positie van de cijfercode geeft de bescherming tegen grote metaaldeeltjes aan

De EN 511 norm voor koude risico's heeft een code van 3 cijfers i.c.m. met het EN nummer. Deze cijfers geven per koudebron weer hoe goed de veiligheidshandschoen bescherming biedt aan de hand.

 • De 1e positie van de cijfercode geeft de bescherming aan tegen geleidingskoude. Hier is 4 het hoogst haalbare cijfer en biedt dus de beste bescherming aan de hand.
 • De 2e positie van de cijfercode geeft de bescherming aan tegen contactkoude. Hier is 4 het hoogst haalbare cijfer en biedt dus de beste bescherming aan de hand
 • De 3e positie van de cijfercode geeft de bescherming aan tegen waterpenetratie. Hier is 1 het hoogst haalbare cijfer en biedt bescherming tegen waterpenetratie.

Manchetstijlen bij veiligheidshandschoen:

 1. De tricot manchet sluit de pols goed af, waardoor de veiligheidshandschoen goed op zijn plek blijft zitten en het binnenvallen van deeltjes in de handschoen wordt tegengegaan.
 2. Het veiligheidsmanchet verlengd de handschoen met meestal 7 cm zodat de pols ook beschermd is.
 3. De kap verlengd de handschoen met zo'n 10 cm zodat de pols nog beter beschermd is. Ook biedt hij bewegingsvrijheid voor de pols.
 4. Een gerold boord voorkomt dat de handschoen afrolt en biedt bescherming tegen vleoistofdruppeltjes
 5. Een recht manchet beschermen de onderarm tegen aflopende vloeistoffen

Neopreen veiligheidshandschoen Het materiaal Neopreen wordt vooral gebruikt in de EN 374 veiligheidshandschoen. Neopreen heeft namelijk een goede bestendigheid tegen algemene chemicaliën. Het is echter niet bestand tegen oplosmiddelen. Verder heeft Neopreen een beperkte mechanische sterkte en is redelijk schuurbestendig. De Neopreen veiligheidshandschoen wordt veel toegepast in onderhoud en reiniging, openbare diensten, gespecialiseerde chemicaliën, elektronica en raffinaderijen.

PVC veiligheidshandschoen PVC veiligheidshandschoen hebben een hoge schuurweerstand en zijn goed bestand tegen oliën en vetten. Ze hebben een beperkte bestendigheid tegen chemicaliën. Daarnaast zijn ze relatief gezien goedkoop. PVC veiligheidshandschoenen worden veelal toegepast in de chemische industrie, petrochemische industrie en openbare diensten.

PU veiligheidshandschoen PU handschoenen zijn extreem dun en zeer comfortabel. Ze hebben een goede vingergevoeligheid en zijn vooral geschikt voor delicate manipulatie. Denk hierbij aan het assembleren van kleine onderdelen, schilderwerkzaamheden en transport en logistiek.

Nitril veiligheidshandschoen Nitril veiligheidshandschoen zijn op te delen in grofweg twee soorten; de industriële nitril handschoen en de technische nitril handschoen. Nitril heeft namelijk als eigenschappen dat het sterk is, uitstekend bestand is tegen oliën en vetten en goede bescherming biedt tegen de meeste chemicaliën. Hierdoor is de industriële nitril handschoen goed bruikbaar in de automotive, spoorwegen, land- en tuinbouw, bouw- en constructie en de metaalindustrie. In de technische nitril veiligheidshandschoen zijn de goed eigenschappen van nitril nog aangevuld met een betere pasvorm en ademde eigenschappen op rugzijde van de handschoen. Dit comfort in combinatie met de lange levensduur van een nitril handschoen maakt de technische nitril handschoen perfect voor precisie assemblage, werkezaamheden met olie-bevattende onderdelen en de bouw. De technische nitril veiligheidshandschoen is een prima vervanging voor een katoenen of lederen handschoen.

 • Goed bestand tegen: olie, vetten, micro organsime, koolwaterstoffen, schuren, perforatie, bijtende chemicaliën
 • Gemiddeld bestand tegen: zuren, oplosmiddelen zonder keton, logen/detergentia
 • Lage weerstand tegen: oplosmiddel obv keton, oxyderende zuren, stikstofhoudende organische producten, scheuren

Natuurrubber latex veiligheidshandschoen Latex heeft een goede schuur- en snijweerstand en is flexibel materiaal waardoor het draagcomfort en vingergevoeligheid hoger is dan een nitril of vinyl veiligheidshandschoen. Het houdt de hand droog bij werkzaamheden met waterige vloeistoffen, maar is ongeschikt voor gebruik met chemicaliën. ook geeft latex een goede grip op allerlei oppervlaktes en voorwerpen. De Latex handschoen wordt veelal toegepast in de bouw- en constructie, transport, openbare diensten en bagageverwerking. Er is een kans op een allergische reactie door de aanwezige eiwitten in het latex.

Goed bestand: tegen logen/detergentia, micro organsime, snijden, scheuren Gemiddeld bestand tegen: zuren, oplosmiddelen obv keton, schuren Lage weerstand tegen: olie, vetten, koolwaterstoffen, oplosmiddel zonder keton

Lederen veiligheidshandschoen Leer is een natuurproduct waardoor de kans op allergische reacties bij de drager zeer klein is. Een lederen handschoen is er in verschillende pasvormen, maar allen zijn voor algemeen gebruik ter bescherming van schuren van de hand. Leder biedt geen bescherming bij snijwerkzaamheden. Een nerflederen veiligheidshandschoen is gemaakt van de bovenkant van de huid en heeft een sterke structuur, voelt soepel aan en heeft een hoge slijt- en schuurweerstand. Splitleder is gemaakt van de onderkant van de huid en voelt harig aan en heeft een lage slijt- en schuurweerstand.

Naast veiligheidshandschoenen bent u bij ons ook aan het juiste adres voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals disposable kleding en onderzoekshandschoenen.

Alle prijzen zijn exclusief BTW

Onze contactgegevens

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag en antwoorden u dezelfde dag.

+31 85 8223090
9.00 - 17.00 uur
verkoop@schoononline.be
9.00 - 18.00 uur
contactformulier
9.00 - 18.00 uur

Betaalmogelijkheden

Betrouwbare partijen

Wij werken samen met betrouwbare partijen voor betaling en levering

Nieuwsbrief

En ontvang eenmaal per maand interessante aanbiedingen

* Bestellingen van voorraadartikelen die voor 14.00 uur online geplaatst zijn, worden dezelfde werkdag verzonden en zullen normaliter de volgende werkdag bij u worden afgeleverd tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Bij vooruitbetaling worden de goederen verzonden na ontvangst van de betaling.